Gember

Zingiber officinalis, Zingiberaceae

 • Gember is een tropische, rietachtige plant welke oorspronkelijk komt uit India. De plant groeit goed in een warme, vochtige, beschaduwde omgeving in voedzame grond. De bloem staat op een stengel en is wit tot geelgroen en soms paarsachtig. De wortelstokken worden geoogst in de herfst wanneer de bladeren zijn afgestorven.

 • Bruikbare delen: Wortelstok

 • Smaak: scherp en aromatisch

 • Gebruik in de keuken: Gember kan vers, gedroogd, gekonfijt en in siroop worden gebruikt. Bekend is ook de gemberkoek en gemberbier. Verse gember kun je in plakjes snijden of raspen en meekoken in je (oosterse) gerecht. Doe je dit samen met een pepertje en knoflook als eerste in de pan, dan komt het kruid in het gerecht het beste tot zijn recht. Ook in koude gerechten, zoals een salade, geeft gebruik van gember wat extra pit.

 • Thee: Een paar schijfjes wortel overgieten met gekookt, iets afgekoeld water en 10 minuten laten trekken. Lekker met een schijfje citroen.

 • Eigenschappen: Gember is een verwarmend kruid en kan  verlichting geven bij griep en verkoudheid. Het helpt bij reisziekte en ochtendmisselijkheid bij zwangerschap, omdat het het maagzuur neutraliseert. Gember kan kalmerend zijn bij spijsverteringsklachten als opgeblazen gevoel en winderigheid. Tenslotte kan het de bloedcirculatie bevorderen, ook die van de huid en stimuleert het de zweetklieren.

 • Inwendig gebruik: Voel je griep of verkoudheid aankomen maak dan eens een thee van verse gember, peper, citroen en honing.

 • Uitwendig gebruik: Een kompres met gember kan verlichting geven bij stijve spieren en gewrichten

  Doe dit niet bij actieve ontstekingen, vanwege het verwarmende effect van de gember.

 • Let op: Kan door de verdunnende eigenschappen de bloedstolling beïnvloeden.

  Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: