mei 12, 2021

Keek op de week met: abc’ tje van aarzelende aardbeziën, besluiteloze boerenkool en concurrerende courgette.

Het ‘kijkje in de (Buurtkas)keuken’ van vorige week is zo goed ontvangen dat we er graag een vervolg aan geven. Je zou denken dat er niet zoveel te melden valt in een week tijd. Nou dan moeten we je toch echt even wakker schudden. Want die 2 dagen voorjaar van het afgelopen weekend geven een ware explosie aan groei en bloei! Je hoort het gewas nog net niet piepen en kraken terwijl het zich uitrekt maar het groeit als een tierelier!

Of het nou de schittering van de regendruppels op de bloemkoolplant was of de regenboog die vervolgens verscheen boven het gewas, het gaf een bepaalde betovering weer. Kijkend naar de aardbeien, die nu nog aarzelend en groen een belofte inhouden, was daar ineens het woord aardbeziën. Aardbeziën, waar kwam dat woord nou toch ook alweer vandaan? Ineens viel het kwartje bij al die betovering; Tita Tovenaar, een stukje jeugdsentiment. Overigens blijkt het woord Aardbeziën gewoon in het woordenboek voor te komen. Een leuk weetje!

Lopend door de kas ontdekten we iets vreemds bij het bordje bloemkool. Weelderige krullen deden vermoeden dat de kool, behorend bij het bordje, ofwel z’n uiterste best had gedaan om z’n blad eens even flink in de krulspelden te zetten, ofwel we hadden hier te maken met een ander soort. Na enige studie ontdekten we ietwat verbaasd dat deze eenzame boerenkool niet kon beslissen waar hij bijhoort of
zich als verstekeling tussen al het bloemkoolzaad had begeven en zich nu stiekem op alfabet verschanst achter het bordje ‘b’. Klein foutje, maar ach. Naast krulspelden heeft hij misschien ook een klein brilletje nodig deze brave (boerenkool)borst! Overigens voor de lezers met een teer zieltje; geen zorgen hoor, hij mag er zijn en is net zo welkom!

We vertelden vorige week al dat ons courgettegewas redelijk te lijden heeft gehad vanwege het koude voorjaar. Maar tot onze verbazing begint hij inmiddels aardig te concurreren met ‘z’n huisgenoten en wat bloei te vertonen. Okay, het is nog niet het mooiste jongetje van de klas en oogt wat verpieterd en armetierig, maar met het zonnetje erbij staat er volgende week ongetwijfeld een flinke hunk, moet je maar eens opletten!

Om nog even terug te keren naar de groei en bloei; er heerst dus één en al blommigheid in de kas. Moeten we jou, als lezer, het verhaal nog vertellen van de bloemetjes en de bijtjes of mogen we er gemakshalve vanuit gaan dat dit reeds is ingeburgerd? Het is een behoorlijk gevoelig en delicaat onderwerp en we willen natuurlijk geen traumaatjes op ons geweten hebben! Okay dan, we proberen het netjes te houden. Het is zo; om een plant te bevruchten heeft de bloem een bij (of andere manier nodig) om deze te bevruchten waarna er uiteindelijk een vrucht ontstaat. Die beginnende vrucht wordt vervolgens één van onze groentesoorten. Soms gaat een plant trouwens doorschieten (vroegtijdig bloeien) dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met wisselende temperaturen. Op deze manier komen we zowel een enkele rabarber als een paksoi in bloei tegen langs het pad en dat levert prachtige plaatjes op.

De snijbonen slingeren inmiddels flink in de lianen in de jungle van de Buurtkas, en het duurt niet lang voordat ze de nok hebben bereikt. Zoveel klimtalent is toch echt prachtig om te zien!

Ook de inwendige mens tenslotte, kan de komende week natuurlijk weer versterkt worden met al dat moois uit de Buurtkas. Je vindt o.a. Broccoli, Venkel, Bloemkool, Andijvie, Kropsla en Paksoi. Of zoals je bij ons in de winkel kunt lezen: “Laat het je smaken, het is met Liefde geteeld!”

Bij het volgende kijkje in de kas zullen we onze vrijwilligers eens in het verhaal meenemen want waar zouden we zijn zonder hun inzet en hart ♡ voor BoereGoed?!