mei 6, 2021

Keek op de week bij BoereGoed

Van Red Devils, touwklimmende snijbonen, en een ‘intieme’ relatie in de Buurtkas, oftewel een keek op de week bij BoereGoed:

Effe een rondje door de kas, werd er gezegd, dan is er weer wat om over te schrijven. Nou, dat werd me het rondje wel! Met Gert als ervaren gids, en bezield tuinier aan de zijde kwam de schrijfstof letterlijk via het pad aangewaaid.

Één ding is duidelijk, het voorjaar is tè koud en tè donker geweest. Je ziet de voorzichtige pogingen van het courgette- en komkommergewas om de kou te weerstaan maar met hun vechtlust komen ze er wel! Verder lopen de gewassen wat vertraging op waardoor ze soms nog geen plaats kunnen maken voor hun opvolgers van een ander soort. Een voordeel van al die frissigheid is dat het aantal trips (kleine insecten) op een vangplaat (lijmval) fantastisch laag blijft. Was het vorig voorjaar al laag met 15 stuks, nu zijn het er maar 5! Een beetje kriebelig leven is fijn maar deze jongens zien we toch echt liever gaan dan komen!

In de ‘kraamkamer’/oppothoek zien we de jonkies in hun couveuse (lees: trays van Beekenkamp) dappere pogingen doen om te kiemen. Je denkt dat een sperzieboon gewoon een sperzieboon is maar daar komt dus niets van in. Deze familie Boon heeft vele nazaten waaronder de Spek- en de Cobraboon. Ze lijken uiteindelijk allemaal op elkaar maar als je in de couveuses kijkt is de kiem van de Cobraboon zwart en die van de Spekboon wit maar de uitkomst is uiteindelijk toch een groene sperzieboon. Bijzonder toch? Zo zie je maar dat uiteindelijk alleen de binnenkant telt!

Aan de dis kun je volgende week o.a. heerlijke verse kropsla, paksoi en broccoli verwachten. Ze liggen er prachtig en oogstklaar bij dus dat wordt weer smikkelen. Verder zien we de paprika, puntpaprika, snackpaprika, in alle kleuren van de regenboog, de meiraap (hoe toepasselijk), de venkel, de bloemkool, snijboon en nog veel en veel meer.

Die snijboon, dat is trouwens ook een apart volk. We zeggen in de volksmond niet voor niets ‘wat een rare snijboon’ maar die boon hangt dus van gekkigheid in de touwen. Deze touwtjes heeft hij nodig om langs te klimmen als hij groter wordt maar als hij nog maar een kleuter is hoef je dat touw alleen maar in zijn buurt te hangen. Hij zoekt het instinctief op, neemt een sprongetje en groeit zo door naar volwassenheid.

Tja…en dan komen we bij de clou. Want wees eens eerlijk, die Red Devil en die ‘intieme’ relatie waren mede de redenen dat je dit las toch?  Misschien ietwat ontnuchterend maar de Red Devil is een pepertje die in de kas te vinden is, uiteraard heeft ook hij nog wat zonne uurtjes nodig alvorens hij zijn naam echt eer aan kan doen maar heel eerlijk; alleen het feit dat hij er staat zorgt al voor wat vuur in dit koude, traag opstartende voorjaar. Hoe vurig, hoe brandbaar en heet hij is zal nog gaan blijken maar daarover houden we je graag op de hoogte.

En dan tenslotte rapaparapapa….komen we uit bij die relatie. Een intieme relatie welteverstaan. Misschien moeten we je ietwat teleurstellen? Had je de story of RTL Boulevard al ingeseind en moeten ze worden afgezegd? Sorry!  Het betreft namelijk geen relatie tussen onze vrijwilligers, sterker nog er zijn geen mensen mee gemoeid. Het betreft namelijk de relatie tussen….. de mier en de luis. BAM…..is dat even afkoelen! Wat een ontnuchtering! Maar toch, niet afhaken nu hoor! Er zijn namelijk mieren in de kas. En waar mieren zijn, is luis. Hoe dan, zul je je afvragen. Het zit in het kort zo: een luis heeft brand- en bouwstoffen nodig bestaand uit o.a. suikerwater, vitamines en mineralen en op de één of andere manier scheidt hij daarmee een soort luizenmelk uit. Deze melk is tevens de energiebron voor de mier en door flink op het achterlijf van de luis te trommelen wordt deze melk uit gescheiden. Kortom, ze hebben elkaar nodig, oftewel hebben een mutualistische relatie. Bij mensen zouden we dit waarschijnlijk een afhankelijkheidsrelatie noemen maar dat is weer een ander verhaal. Op dat trommelen op het achterlijf gaan we hier met het schaamrood op de wangen uiteraard wijselijk niet verder in! Volgende week krijgen we andere beestjes, van Bio Koppert, om de boel op vriendelijke doch natuurlijke wijze te bestrijden. Maar daarover dan meer.

Tot zover dit kijkje in de kas van deze week. Volgende week het vervolg….we houden je graag op de hoogte!