Asperge weetjes

Officieel loopt het aspergeseizoen van begin april tot en met 24 juni. Wij waren er dit jaar al in maart bij met onze Kas-Asperges!

In een van de vorige artikelen hadden we het over de gezondheidsaspecten van asperges. In asperge zit de stof asparagine. Deze stof kan bevorderend werken voor onder andere een lage bloeddruk. Het is dan ook niet heel vreemd dat men deze groente als geneeskruid zag in de oudheid. Daarnaast zitten de asperges ook boordevol vitamines, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur.

De witte asperge werkt vocht afdrijvend. Dat is goed voor je nieren! Wel kan je urine een sterk geurtje krijgen van de asperge, maar dat is niks om je zorgen over te maken. Al met al: redenen genoeg om het er in het aspergeseizoen volop van te nemen. Het wordt niet voor niks ‘het witte goud’ genoemd.

Hoe herken je een verse asperge?

Een witte asperge is vers als…

  • de stengel mooi glanst. Een wat oudere asperge heeft een wat rimpelig velletje.
  • er een zacht piepend geluid klink wanneer je er twee voorzichtig tegen elkaar wrijft. Een een beetje zoals bij de prei.
  • het snijvlak aan de onderkant van de asperge niet uitgedroogd is. Dit kun je testen door er met je nagel in te drukken. Indien het droog is voelt het wat houterig aan.

Asperges invriezen en bewaren

Je kunt asperges enkele dagen in de koelkast bewaren. Het is het beste om er een vochtige doek omheen te wikkelen.
Invriezen? Dat kan prima! Je schilt witte asperges voordat je ze in de vriezer stopt. Gooi de schillen en kontjes niet weg, deze dienen uitstekend als basis voor een lekker aspergesoepje. Ingevroren blijven de asperges maanden goed. Dat geldt ook voor die schillen en kontjes. Blancheren van tevoren hoeft niet.

Asperges bereiden

Witte asperges bereid je kort samengevat als volgt: je legt ze eerst een half uur in koud water, je schilt de asperges rondom twee keer, je kookt ze 5 minuten en laat ze vervolgens nog een kwartiertje in het warme water liggen met het vuur uit.