Op vijf plekken leven mensen langer en gezonder dan ergens anders op de wereld. Deze plekken noemt men de Blue Zones. Mensen die in één van deze plaatsen wonen, worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Voor ons als BoereGoed is het mooi om dit als handvat te gebruiken om mensen in onze omgeving ook in breed opzicht gezonder te krijgen.
De vijf blauwe zones zijn:

 • Sardinië (Italie);
 • Okinawa (Japan);
 • Loma Linda (Californië);
 • Nicoya (Costa Rica);
 • Ikaria (Griekenland).

In verschillende onderzoeken en interviews is gezocht naar terugkerende factoren die maken dat het leven in deze gebieden zoveel gezonder is. Dit heeft geresulteerd in negen gemeenschappelijke kenmerken van de Blue Zones, die we graag in onze BoereGoed omgeving willen nabootsen:
lees hier verder:

 1. Beweeg natuurlijk: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken; Bijvoorbeeld in de BoereGoed kas of gewoon een wandeling.
 2. Ken je doel: weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren;
 3. Zo min mogelijk stress: neem dagelijks tijd voor ontspanning;
 4. De 80%-regel: Ga niet door met eten als je voor 80% vol zit. Ook is het belangrijk om bewust te genieten van je eten en niet alles naar binnen te schrokken. Kies hierbij voor pure producten en geef groenten en fruit een hoofdrol.
 5. Plantaardig voedsel: zelf verbouwen, vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen;
 6. Wijn: drink regelmatig (bio)wijn zonder toevoegingen, met mate en tijdens het eten of gezellig samenzijn met vrienden;
 7. Gelijkgestemden: behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen heeft een positieve invloed op de gezondheid; Roken, overgewicht en eenzaamheid kennen ze niet in de Blue Zones. In de Blue Zones kennen de mensen hun buren en omgeving goed, komen ze op vaste tijden bijeen met familie en dit creëert een ultiem gevoel van veiligheid.
 8. Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats;
 9. Vriendenkring: goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.

Bron: 9 kenmerken van Blue Zones – CMO STAMM