Kunstenaar Peter Keijzer brengt jeugdherinneringen tot leven

Lierenaar Gerrit Vellekoop liep al jaren met het idee rond om eens ‘iets’ te laten vervaardigen uit zijn jeugd. Een druivenkas en een veilingschuit, zoiets. Voor aan een maagdelijk witte wand in de huiskamer die schreeuwde om iets kleurigs. Dus werd de Westlandse kunstenaar Peter Keijzer uitgenodigd om ‘een bakkie’ te komen doen bij Gerrit en zijn Renata. Al snel rolde de verhalen van vroeger over de tafel. Niet alleen uit Gerrit zijn eigen jeugdherinneringen maar ook verhalen vanuit de overlevering. Naar aanleiding van dit gesprek ontstond bij Peter het idee om er geen ‘gewone’ aquarel van te maken maar een droomvlucht door het verleden. Met een breedte van ruim een meter, zou het de grootste aquarel gaan worden die hij tot nu toe gemaakt heeft. Met als onderwerp Gerrit’s herinneringen aan de plek waar hij is opgegroeid. De familie Vellekoop ‘tuinde’ op de Laan van Binnendijk in De Lier, vlak bij het vroegere Schefferkamp. Zijn opa kweekte er diverse producten. Later opgevolgd door Gerrit’s vader, een veelzijdig man die ook het houten woonhuis gebouwd heeft. Ze kweekten ‘op de laan’ druiven, bloemkool, tomaten, sla, enz.  ‘s-Morgens vroeg ‘boomde’ vader Vellekoop de schuit naar veiling Westerlee, waar de hele handel geveild werd.                                                                                                                De aquarel is inmiddels afgeleverd en hangt te pronken aan de wand. Dierbare herinneringen en een kleurig tijdsbeeld vol nostalgie. Keijzer: “Ik heb niet alleen genoten van het maakproces maar ook van de mooie verhalen van deze echte Westlandse tuindersfamilie”.

www.peterkeijzer.nl / Facebook: Peter Keijzer (art)