Gerrit en Astrid

Natuurlijk-Westland de Werkbij – ‘s Gravenzande

‘Gezonde daginvulling met duizenden werknemers’

Ze vliegen af en aan, de bewoners van ‘Natuurlijk De Werkbij’ aan de Rijnsburgerweg, pal op de grens van Naaldwijk en ‘s-Gravenzande. Gerrit en Astrid Stuurman kijken tevreden naar het bijenvolk dat zich aan het voorbereiden is op de winter. Met al die bedrijvigheid om zich heen denkt het echtpaar bijna dagelijks terug aan enkele jaren geleden toen hun leven er totaal anders uit zag.

Vlak bij de Baakwoning en ‘De plas van alle Winden’ ligt de imkerij van Gerrit en Astrid. Net als je denkt dat je het bedrijf gemist hebt, ben je op je bestemming aangekomen. Het bord doodlopende weg is het signaal dat je goed zit en je in een bijzonder stukje Westland bent aangekomen. Met de koffie en honingkoek op tafel doet Gerrit zijn verhaal. “Deze omgeving was ooit tuinbouwgebied. Nu zijn er nieuwe huizen gebouwd en liggen er nog veel kavels om bebouwd te worden. Mede door een nieuwe bestemming van dit gebied moesten we stoppen met onze leliekwekerij. Na een nekoperatie en de herstelperiode die daar op volgde, ben ik begonnen met een opleiding voor rijinstructeur. Achteraf bezien een totaal verkeerde keuze. Daarna brak een heftige periode aan. Een knobbel in mijn nek (2012) was de aankondiging van non-Hodgekin, een vorm van lymfklierkanker. Na een periode van chemo werd ik uiteindelijk in 2013 ‘schoon’ verklaard maar ook tijdelijk afgekeurd voor het arbeidsproces. Mijn lijf had veel schade opgelopen door de chemotherapie. Het was mijn coach bij het UWV die me adviseerde om naar een leuke hobby uit te kijken. Over het houden van bijen had ik al diverse artikelen gelezen. Toen ik hoorde dat een landelijke groothandel in bijenproducten een vestigingspunt zocht in de westelijke regio, hoefde ik niet lang na te denken. Ook Astrid was positief en zo zijn we samen een ‘cursus imker’ gaan volgen. Bij de gemeente hebben we een vergunning voor de vestiging van een imkerij / winkel ingediend waar vrij snel groen licht op kwam. Het argument ‘prima passend als toeristische pleisterplek aan het meer’ was het begin van ons nieuwe leven. Na een ingrijpende verbouwing en veel hulp van onze kinderen konden we vorig jaar met ‘Natuurlijk De Werkbij van start…”

Bezoekers
Wie de locatie van Gerrit en Astrid bezoekt komt in een sfeervolle en gezellige winkel. “Wij willen het nut en noodzaak van bijen en hun natuurlijke producten bij een breder publiek onder de aandacht brengen”, legt Gerrit uit. “Op onze locatie kunnen de bezoekers in alle rust de bijenstal zien, honingproeven, genieten van de vele producten en niet te vergeten onze ruime voorraad imkerijbenodigdheden bewonderen: vuren kasten, red-ceder kasten, materialen voor de koninginnenteelt, honingslingers, aftapvaten, enz. Alle benodigdheden voor de hobby-imker zijn bij ons te krijgen”. Astrid wijst op de heerlijke veranda en terras: “Daar kunnen onze bezoekers van een heerlijk kopje thee of koffie met een heerlijk stukje Tsjechische honingtaart genieten. Met regelmaat zien we hier wandelaars of fietsers die gezellig iets willen komen drinken. Maar ook groepen of schoolklassen, die bijvoorbeeld met een project over bijen bezig zijn, vertellen we over de wonderlijke bijenwereld. De klas krijgt zoekopdrachten in de nabije omgeving en hebben zo een leerzame ochtend”, aldus Astrid, die in de winkel een keur aan honingsoorten en producten heeft uitgestald: ambrosia honingwijnen, verzorgingsproducten, bijenwas(kaarsen), glazen potten / flessen, propolis, pollen, royal-jelly enz. En met oog op de komende feestdagen heerlijk ruikende en smaakvolle relatiegeschenken die zeker gewaardeerd zullen worden”. Uiteraard lopen we met de familie Stuurman nog even langs de bijenkasten voor we deze bijzondere locatie verlaten. Gerrit realiseert zich dat de balans in zijn leven weer is teruggekeerd. Tevreden kijkt hij naar zijn duizenden ‘werknemers’: “We laten nu die beestjes met rust om het evenwicht niet te verstoren. Straks in het voorjaar gaan we weer kijken hoe het ze is vergaan”, aldus de imker, die op de website www.natuurlijkwerkbij-westland.nl. ook de openingsdagen- en tijden heeft staan.