Corne  van Leeuwen, Marlen van Adrichem, Paul Oosthoek en Anton van der Ende

Vleesmeester boeren in Midden Delfland

De Delflandse Vleesmeesters is een club jonge boeren uit Midden Delfland die een zoektocht is gestart naar meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht kwam de conclusie dat er naast de primaire rol van melk geven een grote kans ligt voor het verwaarden van het melkkoeienvlees.

In het huidige systeem worden de koeien erg ondergewaardeerd terwijl het vlees zich kenmerkt als duurzaam, transparant en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast kan het lokaal vermarkt worden en wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die er aan toegevoegd wordt. Allemaal thema’s die erg spelen in de maatschappij en waar we met dit concept aan kunnen voldoen.

Duurzaam

Onze koeien dienen allemaal een dubbeldoel. Naast primair gediend te hebben voor de melkproductie wordt er nog een afmestperiode aan toegevoegd waarin de koe kan genieten van het lekkere weidegras. Dit betekent een relatief korte mestingsperiode ten opzichte van vleesvee.

Lokaal

Het vlees is afkomstig voor een volle 100% van een Midden-Delflandse melkkoe. Wij kennen de lokale melkveehouder en zijn koe. Daarnaast wordt het vlees ook nog eens in de buurt verwerkt bij de keurslager. Bijzonder lage voedselkilometers dus!

Natuurlijk

De koe wordt op natuurlijke wijze gevoed, namelijk doormiddel van grotendeels weidegras of geoogst weidegras. Dit zorgt voor een natuurlijk aangegroeid stukje vlees wat bovendien ook nog eens gezonder is. Het is namelijk bewezen dat gras gevoerde koeien gezonder vlees hebben.
lokaal-vlees