Ingrediënten
Ingrediënten:
- • 500 gram (wijn-)zuurkool
• 1000 gram aardappelen
• 2 appels (bijv. Elstar)
• 1 ui (rood of geel)
• 200 gram brie
• 50 gram pecannoten
• Flinke klont boter en een scheut melk voor de puree
• 1 tl tijm
• 1 el honing
• Peper en zout
Instructie
1. Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
2. Snij de ui in dunne plakjes en bak ze in de koekenpan
3. Breng op smaak met tijm, peper en zout en voeg de honing toe.
4. Voeg dan de zuurkool toe en bak dit 5 minuten mee. Voeg eventueel een beetje water toe, zodat het geheel vochtig blijft.
5. Hak de pecannoten fijn en doe de helft door het zuurkoolmengsel.
6. Verwarm de oven voor op 200 °
7. Snij de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en snij de helft in smalle plakjes (garnering), de andere helft in blokjes.
8. Voeg de blokjes ook toe aan het zuurkoolmengsel.
9. Giet de gare aardappels af en stamp ze tot puree met de melk en boter, voeg naar smaak peper en zout toe.
10. Schep de puree en de zuurkool door elkaar.
11. Vul een ingevette ovenschaal met het mengsel.
12. Prik de appelschijfjes er rechtop in
13. Snij de brie in plakjes en verdeel het over de zuurkoolschotel.
14. Strooi tot slot de rest van de pecannoten eroverheen.
15. Een half uur in de oven tot de brie mooi goudbruin en gesmolten is.
Eet smakelijk!
Weetje:
Door het fermenteren wordt de kool voorverteerd, dit maakt de kool lichter te verteren en het bevat goede bacteriën voor de darmen.
Maar door het koken verdwijnt een deel van deze goede bacteriën, maak dus ook eens een rauwe zuurkoolsalade!
Joke van den Berg

