Yacon Appeltaart
Yacon Wokschotel
Ingrediënten 4 personen
400 gram kipreepjes
3 eetlepels sesamolie
3 theelepels Chinese 5 kruidenmix
400 gram yacon
1 sjalot
2 teentjes knoflook
50 gram cashewnoten
1 gele paprika
100 gram verse spinazie
6 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels sojasaus
Voorbereiding :
-Marineer het vlees met sesamolie en Chinese 5 spices circa 20 minuutjes
-Schil de Yacon en snijdt het in blokjes. Om verkleuren tegen te gaan, de Yacon in citroenwater leggen
-Snij de paprika in reepjes
-Snij de sjalot in stukjes
Bereiding :
-Bak eerst het vlees en haal dit uit de pan
-Bak de sjalot en de knoflook op een gematigd vuur.
-Voeg de yacon en paprika toe, op het laatst de spinazie
-Voeg het vlees weer toe
-Voeg 6 eetlepels zoete chilisaus en 2 eetlepels ketjap/sojasaus toe
-Goed mengen en serveren met rijst of noedels
Yacon Carpaccio
Ingrediënten 4 personen
2 knolletjes Yacon
Zakje rucola (75 gram)
Pijnboompitjes
Stukje grana padano kaas
Balsamico siroop
Peper en zout
-Rooster de pijnboompitjes mooi bruin in olijfolie
-Schil de Yacon en snij in flinterdunne plakjes met een dunschiller of mandoline en leg direct in citroenwater om verkleuring tegen te gaan
-Verdeel de yacon plakjes (even water afschudden) mooi over het bord
-Leg een beetje rucola op het bord
-Voeg de pijnboompitjes toe
-Rasp de grana padano kaas er overheen
-Voeg wat olijfolie toe
-Voeg de balsamicosiroop toe
Yacon-Wok met kip en groenten
Ingrediënten 4 personen
400 g kippenblokjes
4 lente-uitjes, in ringen
1 gele paprika, in reepjes
1 yacon, geschild, in blokjes
1 paksoi, in reepjes
200 g kastanjechampignons, in partjes
400 g noedels
arachideolie
Voor de afwerking:
een handvol koriander
30 g cashewnoten, grof gehakt
2 el sherry
3 el sojasaus
3 el zoete chilisaus
-Kook de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking.
-Bak de kippenblokjes in een wok goudbruin in arachideolie.
-Voeg de paprika, yacon, lente-uitjes en champignons toe en roerbak 3 minuten.
-Voeg de noedels en paksoi toe en laat al omscheppend doorwarmen. Roer er de sherry, sojasaus en chilisaus onder.
-Laat nog eventjes verder opwarmen.
-Bestrooi met de noten en werk af met de koriander.
– Serveer meteen.
Yaconsoep
Ingrediënten 4 personen
700 g yacon-wortelen
2 aardappelen
2 grote witte uien
2 teentjes knoflook
1 tl komijnpoeder
8 dl water
2 dl melk
1 tl groentebouillon (pasta)
2 el olijfolie + ½ dl om te frituren
Peper van de molen en zout
Kruidentuiltje:
5 takjes peterselie
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
Afwerking:
1 tl chilivlokken
Enkele takjes koriander
2 el pijnboompitten
-Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
-Neem een grote pot, giet er wat olijfolie in en stoof de ui en knoflook glazig gedurende 5 minuten.
-Snijd van 1 yacon enkele flinterdunne plakjes met de mandoline en houd apart.
-Schil de yacons, snijd in grove stukken en voeg bij de ui. Stoof nog 5 à 10 min verder.
-Giet water bij de groenten tot ze onder staan.
-Maak het kruidentuiltje en voeg deze samen met het komijnpoeder en de groentebouillonpasta bij de soep.
-Kook 30 minuten.( De yacon moet echt zacht zijn ).
-Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad.
– Voeg er de melk bij en mix nogmaals.
-Dep de flinterdunne plakjes yacon droog en frituur ze in wat olijfolie tot ze krokant zijn. Haal uit de friteuse of de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
-Breng de soep verder op smaak met peper en zout en werk af met chilivlokken, koriander en geroosterde pijnboompitten.