Yacon Appeltaart

Een gewone appeltaart, warm uit de oven is denk ik een van de lekkerste stukken gebak.
Deze variant met Yacon is erg verrassend. De Yacon blijft fris knapperig in de taart wat een heerlijke bite geeft. Geen appeltaart meer zonder Yacon.
wat heb je nodig?
het deeg
250 gram boter (een heel pakje)
250 gram suiker
500 gram zelf rijzend bakmeel
1 zakje vanille suikers
5 gram zout
1 ei
de vulling
4 zoete appels.
500 gram yacon.
cranberries
kaneel
maizena
Maak van het meel. boter, suiker, vanille zout en ei een bal deeg. Als het een soepel deeg geworden is, wikkel het dan voor een uurtje in de folie en leg bhet op een koele plaats.
Snij de appels in plakjes,
De Yacon in dobbelsteenjes van 6-7 mm
Nadat het deeg een uurtje heeft gelegen kan het in een springvorm gedaan worden en uitgedrukt zodat de binnenkant bekleed is met een laagje deeg. Gebruik hiervoor 3/4 ongeveer van het deeg.
Bestrooi dan de bodem van de springvorm met wat maizena en wrijd dit een beetje uit over het deeg.
Dan de bodem bedekken met een laagje appel.
Wat cranberries daarboven op en dan de stukjes Yacon.
Bestrooien met kaneel.
Afdekken met wat laagjes appel.
weer wat kaneel daar over heen.
Van het restant rolletjes maken en die op de bovenkant op de appeltjes rangschikken.
Een eitje een beetje los kloppen en dat over de bovenkant uitsmeren . Dan wordt de bovenkant mooi bruin in de oven.
Dan kan de taart de oven in voor een uurtje. Op 180 graden.
Bel wat vrienden om te zeggen dat er een bijzondere taart in de oven staat, die over een tweetal uren te proeven is.
Kijk na 45 minuten even of de taart al gaar begint te worden en niet te vochtig is. Verlaag anders de temperatuur voor een half uur naar 120 graden. Daarna weer terug op 180 graden toe de bovenkant mooi goud bruin is.
Laat de taart een half uurtje afkoelen en haal de ring van de spring vorm er af.
Snij de taart in mooie stukken en deel ze uit aan je vrienden die na je telefoontje op bezoek zijn gekomen.
De appeltjes in deze taart zijn zacht geworden, maar de Yacon heeft nog steeds zijn knapperigheid, wat een perfecte combinatie is in deze taart.

Yacon Wokschotel

  • BELGISCH, HOOFDGERECHT
  •  20-30 MIN.
  • GEPLAATST OP 13-06-2019

Ingrediënten 4 personen

400 gram kipreepjes
3 eetlepels sesamolie
3 theelepels Chinese 5 kruidenmix
400 gram yacon
1 sjalot
2 teentjes knoflook
50 gram cashewnoten
1 gele paprika
100 gram verse spinazie
6 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels sojasaus

Bereidingswijze

Voorbereiding :
-Marineer het vlees met sesamolie en Chinese 5 spices circa 20 minuutjes
-Schil de Yacon en snijdt het in blokjes. Om verkleuren tegen te gaan, de Yacon in citroenwater leggen
-Snij de paprika in reepjes
-Snij de sjalot in stukjes
Bereiding :
-Bak eerst het vlees en haal dit uit de pan
-Bak de sjalot en de knoflook op een gematigd vuur.
-Voeg de yacon en paprika toe, op het laatst de spinazie
-Voeg het vlees weer toe
-Voeg 6 eetlepels zoete chilisaus en 2 eetlepels ketjap/sojasaus toe
-Goed mengen en serveren met rijst of noedels

Yacon Carpaccio

  • BELGISCH, SALADE
  •  20-30 MIN.
  • GEPLAATST OP 13-06-2019

Ingrediënten 4 personen

 

2 knolletjes Yacon
Zakje rucola (75 gram)
Pijnboompitjes
Stukje grana padano kaas
Balsamico siroop
Peper en zout

Bereidingswijze

-Rooster de pijnboompitjes mooi bruin in olijfolie
-Schil de Yacon en snij in flinterdunne plakjes met een dunschiller of mandoline en leg direct in citroenwater om verkleuring tegen te gaan
-Verdeel de yacon plakjes (even water afschudden) mooi over het bord
-Leg een beetje rucola op het bord
-Voeg de pijnboompitjes toe
-Rasp de grana padano kaas er overheen
-Voeg wat olijfolie toe
-Voeg de balsamicosiroop toe

Yacon-Wok met kip en groenten

  • BELGISCH, HOOFDGERECHT
  •  20-30 MIN.
  • GEPLAATST OP 08-09-2020

Ingrediënten 4 personen

 

400 g kippenblokjes
4 lente-uitjes, in ringen
1 gele paprika, in reepjes
1 yacon, geschild, in blokjes
1 paksoi, in reepjes
200 g kastanjechampignons, in partjes
400 g noedels
arachideolie

Voor de afwerking:
een handvol koriander
30 g cashewnoten, grof gehakt
2 el sherry
3 el sojasaus
3 el zoete chilisaus

Bereidingswijze

-Kook de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking.
-Bak de kippenblokjes in een wok goudbruin in arachideolie.
-Voeg de paprika, yacon, lente-uitjes en champignons toe en roerbak 3 minuten.
-Voeg de noedels en paksoi toe en laat al omscheppend doorwarmen. Roer er de sherry, sojasaus en chilisaus onder.
-Laat nog eventjes verder opwarmen.
-Bestrooi met de noten en werk af met de koriander.
– Serveer meteen.

Yaconsoep

  • BELGISCH, SOEP
  •  20-30 MIN.
  • GEPLAATST OP 13-06-2019

Ingrediënten 4 personen

 

700 g yacon-wortelen
2 aardappelen
2 grote witte uien
2 teentjes knoflook
1 tl komijnpoeder
8 dl water
2 dl melk
1 tl groentebouillon (pasta)
2 el olijfolie + ½ dl om te frituren
Peper van de molen en zout

Kruidentuiltje:

5 takjes peterselie
2 takjes tijm
1 blaadje laurier

Afwerking:

1 tl chilivlokken
Enkele takjes koriander
2 el pijnboompitten

Bereidingswijze

-Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
-Neem een grote pot, giet er wat olijfolie in en stoof de ui en knoflook glazig gedurende 5 minuten.
-Snijd van 1 yacon enkele flinterdunne plakjes met de mandoline en houd apart.
-Schil de yacons, snijd in grove stukken en voeg bij de ui. Stoof nog 5 à 10 min verder.
-Giet water bij de groenten tot ze onder staan.

-Maak het kruidentuiltje en voeg deze samen met het komijnpoeder en de groentebouillonpasta bij de soep.
-Kook 30 minuten.( De yacon moet echt zacht zijn ).

-Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad.
– Voeg er de melk bij en mix nogmaals.

-Dep de flinterdunne plakjes yacon droog en frituur ze in wat olijfolie tot ze krokant zijn. Haal uit de friteuse of de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
-Breng de soep verder op smaak met peper en zout en werk af met chilivlokken, koriander en geroosterde pijnboompitten.

Probeer deze recepten ook: