november 18, 2022

Terugblik: Struinen langs de kruiden (29/10)

Inspiratie-struintocht ”Struinen langs de kruiden” (29 oktober)

Op zaterdag 29 oktober verzamelden we met ruim 20 mensen voor de kas bij BoereGoed. Mooi om te zien dat sommigen al voor de 4de keer mee kwamen lopen en struinen. En ook waren er weer nieuwe geïnteresseerden. Om samen met Anouk en Gerard en Monique op pad te gaan op zoek naar wat er zowel buiten als binnen in de kas aan eetbare en gezonde (on)kruiden te vinden waren. De Farm-I-See inspiratie stroomde weer volop!

De wandeling was in het element aarde (van de nazomer) en metaal (van de herfst). De daarbij behorende organen waar we de behandelde kruiden op hebben laten aansluiten zijn de milt, maag, longen en dikke darm.

De milt is een onderdeel van het lymfesysteem en speelt een rol in de zuivering van het bloed. Daartoe hebben we stilgestaan bij de brandnetel, de paardenbloem en het kleefkruid.

De longen, maag en dikke darm hebben allemaal baat bij de inname van slijmstoffen. Slijmstoffen kunnen een beschermend laagje aanbrengen op slijmvliezen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je lijf reflectoir extra slijm gaat aanmaken. Zo beschermen slijmstoffen de maag- en dikke darmwand en de luchtwegen. Tevens kan de aanmaak van extra slijm helpen om vastzittend slijm gemakkelijker op te hoesten. Kruiden die slijmstoffen bevatten zijn het groot kaasjeskruid, smalle weegbree en heemst.

Van veel kruiden wordt de wortel gebruikt. Een voorbeeld is de Cichorei. In wortels zit veel inuline, dat als prebiotica fungeert. Prebiotica is de voeding voor je darmbacteriën, dus helpt je darmflora gezond te houden.

Naast deze wijsheden over de gezondheid voor ons lichaam werden er ook suggesties en tips uitgewisseld onderling over hoe je deze kruiden het beste kunt gebruiken, bijvoorbeeld in recepten. Of bijvoorbeeld de tip over de ‘Not coffee’ die van Cichorei (de wortel) wordt gemaakt. Een heerlijk alternatief voor koffie vanwege het bittere smaakje!

Nadat we eerst buiten ‘rond gestruind’ hadden, vervolgden we onze tocht binnen in de Farm-I-See kas. Er stonden nog veel kruiden! Ondanks het jaargetijde. We konden zelfs nog bloemen proeven en werden ook uitgedaagd om de ‘slijmstoffen’ te ervaren in onze mond. Bijzonder!

We eindigden weer gezellig aan de grote lange tafel, waar de thee al klaar gezet was door Petra. Een bijzondere mix aan kruiden die onze smaakpapillen wel konden waarderen. En haar inspirerende verhaal over hoe ze begonnen was met kruiden drogen en mixen van kruiden om thee te maken, maakte de ochtend compleet. Overigens zijn die theekruiden nu ook in de shop te koop!

We hebben weer genoten met elkaar van de inspiratie en gezelligheid!