Ingrediënten:

  • Ingrediënten pompoensoep

  • 1 hokkaido pompoen

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 uien

  • 1,5 liter kippen- of groentebuillon

  • olijfolie

  • peper/zout

  • wat (kook)-room

  • Ingrediënten linzenbrood

  • 250 gram gedroogde linzen (komt overeen met 500 gr gekookte linzen)

  • 2 á 3 eieren

  • 75 ml olijfolie

  • 150 ml yoghurt

  • 100 gram fetakaas

  • naar keuze een kwart of een halve paprika

  • bosje peterselie

  • 1 tl zout, 1 tl peper

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 lepel sesamzaad (zwart sesamzaad ziet er leuk uit, dat zie je goed in het brood)

Bereiding:

Bereiding pompoensoep:

  1. Zoek je grootste pan, was de pompoen en kook hem een half uur in een laagje water.
  2. Nu is de schil redelijk zacht en kun je de pompoen gemakkelijk in stukken snijden en de pitten verwijderen.
  3. Bak de gesnipperde ui en knoflook even aan in de olijfolie.
  4. Voeg doe de voorgekookte pompoenstukken erbij en de bouillon.
  5. Laat het geheel nog een kwartiertje doorkoken zodat de smaken goed mengen.
  6. Als je voor de appelvariant kiest, kook dan de geraspte appel en gember mee.
  7. Pureer de soep met de staafmixer.
  8. Maak het op smaak met peper en zout
  9. Serveer de soep in een kom, giet er een klein beetje room bij, nog één keer roeren en een takje koriander of peterselie maakt het af.
  10. Serveer met brood (bijvoorbeeld focaccia brood of het linzenbrood uit dit recept)

Bereiding linzenbrood:

  1. Spoel de linzen af en week ze minimaal 3 uur, langer mag ook.
  2. Kies een springvorm of een quichevorm en bekleedt het met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 200°.
  4. Snij de paprika en de peterselie fijn, en de fetakaas in kleine blokjes.
  5. Laat de linzen uitlekken, voeg de eieren, olijfolie en yoghurt toe en pureer met de staafmixer.
  6. Voeg de peper en het zout toe.
  7. Roer nu de paprika, peterselie en fetakaas erdoor.
  8. Voeg als laatste de bakpoeder toe en giet het mengsel in de bakvorm.
  9. Bak het 30 minuten in de oven.
  10. Prik even op 2 plekjes om te controleren of het gaar is (door de fetakaas kan het lastig zijn).
  11. Laat het brood afkoelen en snij in stukken (bij de soep passen grote punten/stukken, maar je kunt het brood ook als een soort borrelhapje serveren, snij dan kleine vierkantjes.)

Tip

Tip: het linzenbrood past in een glutenvrij dieet, en kan ook als hartig hapje geserveerd worden

Weetje: Pompoen bevat veel caroteen (antioxidanten) en vezels (goed voor de darmen).

Dit recept is samengesteld door onze natuurvoedingsadviseur, Joke van den Berg

Probeer deze recepten ook: